«Один Господь, одна віра…» – проща монашества. Фоторепортаж (Оновлено)


Цьогоріч, 28-29 вересня, відбулась чергова проща богопосвячених осіб, організована Патріаршою комісією монашества Української греко-католицької церкви. Священнослужителів, братів і сестер з різних згромаджень приймали василіянські обителі міста Золочева та села Підгірці Бродівського району.

Такі прощі стали вже традиційними не лише для духовенства, а й для мирян, з метою глибшого утвердження у вірі та суттєвішого пізнання Божих заповідей. У попередні роки паломники подорожували до монастирів Редемптористів у Кохавині, згромадження Пресвятої Родини у Гошеві та отців Василіян у Жовкві.

Четверта проща монашества розпочалась із Божественної літургії у золочівському храмі Вознесіння Господнього Чину Святого Василія Великого. Звертаючись до учасників вагомого для українського суспільства релігійного заходу, о. Іван Майкович, ЧСВВ, зокрема, закцентував на особливості цьогорічної прощі, оскільки добігає до свого завершення 2013 рік, проголошений Роком віри під гаслом: «Один Господь, одна віра, одне Хрещення».

Того ж дня численні представники зі згромаджень Василіян, Селезіян, Служебниць, Студитів, Йосафаток, сестер згромаджень Пресвятої Родини та Непорочної Діви Фатімської відвідали та помолились у древній церкві Святого Миколая, якою опікуються отці Василіяни, та у храмі блаженного Миколая Чарнецького. Далі всі паломники зі співом та щирими молитвами попрямували у Благовіщенський монастир Пречистої Діви Марії, ЧСВВ, розташований у надзвичайно мальовничій місцевості села Підгірці. Саме тут духовна проща доповнилась вечірньою, акафістом та нічними чуваннями. Як і цікавими розповідями ігумена Підгорецького монастиря о. Віктора Батога про історію цього храму, який ще у 1754 році наділений повним відпустом Папою Венедиктом ХІV.

Завершуючи захід, голова Патріаршої комісії монашества о. Петро Баран, ЧНІ, закликав представників чернецтва відважно, у самозреченні нести свої хрести, наслідуючи Великого вчителя всього людства Ісуса Христа, намагаючись пізнавати Господа у різних життєвих обставинах.

Микола Романишин,
студент факультету журналістики Львівського національного університету ім. Івана Франка

Фоторепортаж: с. Тадея Кланца, СНДМ