У Золочеві згадали українців депортованих з етнічних земель теперішньої Польщі


Територія Лемківщини, Холмщини і Підляшшя, Надсяння, Любачівщини – споконвічних українських земель зазнала загарбницького втручання, що призвело до депортації з рідних земель тисяч родин.
13 жовтня 2013 р., напередодні свята Покрови Пресвятої Богородиці, у м. Золочеві Львівської області вшанували пам’ять українців, депортованих із своїх етнічних земель сучасної Польщі. Біля пам’ятного меморіалу місцеві священнослужителі різних конфесій відправили Молебень на честь Пресвятої Богородиці. У молінні взяли участь члени суспільно-культурної організації «Родинне дерево», міська влада та громадськість міста.

Для довідки
З ініціативи Товариства «Родинне дерево» було розпочато спорудження пам’ятника, як пам’ять про тих, хто на собі в певній мірі відчув наслідки колишньої переселенської політики колишнього радянського союзу.
До меморіального комплексу входить монумент Ісуса Христа як подяка небесам, за нарід який вижив під час депортацій. Металеве дерево яке розташоване за фігурою Ісуса Христа символізує історію, бо на кожному з його 180 листочків є назва населеного пункту, звідки колись, насильно було вивезено багато родин.
Пам’ятний меморіал депортованим українцям із етнічних земель сучасної Польщі було освячено 24 жовтня 2010 року. Над проектом працювали архітектор Петро Кобелька та скульптор Микола Псікіра.

Повідомив о. Йоаким Ковальчук, ЧСВВ