Четверта проща монашества УГКЦ (Фоторепортаж)


28-29 вересня 2013 р. за маршрутом Золочів – Підгірці відбулася вже традиційна проща, яку щороку організовує Патріарша комісія монашества і підтримують участю богоспосвячені спільноти нашої Церкви. Цьогорічна проща вже четверта. Минулих років ченці й черниці подорожували до монастирів Редемптористів у Кохавині, Згромадження Пресвятої Родини в Гошеві та Василіян у Жовкві. Цього ж року прочан прийняли василіянські обителі Золочева й Підгорець.
В суботу, 28 вересня, Божественною Літургією в храмі Вознесіння Господнього в Золочеві розпочалось паломництво як свідчення віри богопосвячених осіб. Саме на такий вимір прощі наголошено з нагоди року віри, який добігає свого звершення. До цього ж заохотив паломників о. Іван Майкович, ЧСВВ, на проповіді. І різнобарвне, з огляду не лише на одяг, а й на харизми засновників, греко-католицьке чернецтво рушило в дорогу. Понад чотири десятки василіян, салезіян, василіянок, служебниць, студиток, йосафаток, сестер Згромаджень Пресвятої Родини та Непорочної Діви Марії Фатімської спочатку відвідали святині Золочева – помолились акафіст у древній церкві Святого Миколая та молебень в недавно збудованому храмі блаженного Миколая Чарнецького. Опісля ж, зі співом і молитвами, подались до кінцевого пункту паломництва – монастиря в Підгірцях, дорогою повернувши до старовинної церкви в Сасові.
До Підгорець прибули надвечір, помолились вечірню, а по вечері розпочали чування. Повечір’я, акафіст, молебні… Поміж тим розповідь ігумена о. Віктора Батога, ЧСВВ, про історію обителі, свідчення й прохання богопосвячених прочан і молитва на вервиці. Завершили перший день північною, яку відслужили саме вчасно – вже почалась нова доба.
А зранку продовжили. Як звичайно, по-монашому: утреня, часи, Божественна Літургія. Її очолив голова Патріаршої комісії монашества о. Петро Баран, ЧНІ. Він закликав чернецтво відважно у самозреченні взяти свої хрести й піти за Христом, пізнати Господа в різних обставинах життя і не соромитись Його. Отець Віктор Батіг, побажавши многих літ прочанам, особливо подякував Патріаршій комісії монашества в особі організаторів прощі о. Петра Барана й с. Наталії Мельник, ЗСПР.
По обіді завітали ще до парафіяльного храму в Підгірцях та відвідали знаний замок. І роз’їхались до своїх спільнот. Щоб далі здійснювати своє покликання: бути сіллю землі і світлом світу.

Повідомив: о. Віктор Квасній, ЧСВВ
Фото: с. Тадея Кланца, СНДМ