Переможець «Голосу країни» співав для золочів‘ян Павло Табаков: «У людині має бути нездоланний стержень…»


Окрасою цьогорічного храмового свята у Золочівському монастирі Чину Святого Василія Великого у часі Вознесіння Господнього був виступ українського співака, музиканта, композитора і аранжувальника – Павла Табакова.
Під час спілкування напередодні виступу я врешті зрозуміла, що означає володар голосу діапазоном у три октави. Як і те, чому з таким успіхом переміг наш земляк у найпрофесійнішому вокальному проекті на каналі «1+1».
У співака – позитивна енергетика і сила впливу не лише талантом, а й душею.
Для довідки: народився 27 квітня 1978 року у Львові; закінчив у 1993 році Львівську СШ № 45 і музичну студію при школі (клас акордеона); грає на фортепіано та гітарі. Далі – навчався у Львівському музично-педагогічному училищі і Львівській музичній академії ім. М. Лисенка; соліст і аранжувальник акапельного гурту «Менестрелі» і чоловічого октету «Орфей».
Переможець п‘ятого сезону телепроекту «Шанс». Півфіналіст другого сезону шоу «Україна має талант». Учасник національного відбору Євробачення-2011.
Переможець телепроекту «Голос країни-2» в команді Діани Арбеніної.
Альбоми: «Тільки ти моя», «Різдво для двох», «Ти підпалила рай», «Кава-Blues».
– Найперше, мене цікавить Ваша позиція у статусі переможця у телепроекті «Голос країни. Нова історія» і, зокрема те, що один із зіркових тренерів Олег Скрипка вважає, що його підопічний Назар Савко «сильніший від Табакова»; «наші люди у фіналі проголосували не зовсім за українське…».
Так виглядає, що Ви йому не сподобались, чи є якийсь конфлікт?
– Олег Скрипка так коментував підтримку свого підопічного. І це нормально, оскільки кожен підтримує свою команду. Так само Арбеніна могла сказати, що Табаков сильніший від Савка. Як і те, що Олександр Пономарьов відстоював Марію Яремчук, а Валерія – Ангеліну.
Який може бути конфлікт? Ми з Олегом нормально спілкуємось.
– А як Вам Діана Арбеніна. Як співачка, як талант, як особистість загалом?
– Дуже харизматична жінка. Вона лідер і справжній друг. Завжди вміє відстояти своє, як і свою команду.
Ми з нею, до речі, під час проекту були на «Ви», а після перемоги перейшли на «Ти».
– Тоді, чому Арбеніна не пішла з Вами святкувати гучну перемогу?
– На це в неї були особисті причини стосовно каналу «1+1».
– У засобах масової інформації дуже часто ведеться мова про те, що Ви вже маєте багато здобутків, перемог, завоювань в Україні. Далі – збираєтесь підкоряти Європу. Як це буде виглядати, хто Вас «просуватиме»?
– Не знаю хто мене буде «просувати». Наразі, я сам собі режисер і сам собі продюсер. Але у мене є своя команда, з якою працюю. З нею виходитимемо і на європейський рівень.
– Ви надзвичайно класно виглядаєте, виконуючи мегапопулярні хіти з репертуару «Queen» та Стінга. Але, як на мене, Вам більше личить співати національною мовою…
– Багато залежить від програми. Звичайно, що мені ближчі до душі слов‘янські мови. Абсолютно всі. До речі, дуже люблю білоруську мову, імпонує мені ця цікава суміш української, російської і трохи польської мов.
Але рідна мені таки українська. І я співатиму тією мовою, на землі якої народився.
Ціную англійську, французьку та італійську мови, які я знаю. Не скажу, що досконало, я володію розмовною мовою. І дуже люблю співати пісні цими мовами.
– Якщо б у Вас був однозначний вибір: співати англійською чи українською, що б Ви вибрали?
– Складний вибір. Напевно, залежно від того, де я перебуватиму. Якщо я в Україні, то співаю українскою і трохи англійською. Жив би в Англії, було б навпаки.
Багато залежить від менеджменту, від потреб аудиторії.
Ви ж розумієте, що зараз в Англії мене ніхто не слухатиме українською мовою.
Головне в пісні те, що я хочу донести слухачам емоцію і передати зміст. І потрібно це робити мовою найбільш доступною людям.
– Цікаво почути історію пісні «Тільки ти моя» із сильними словами:
«Коли один, тебе немає,
Все навкруги барви втрачає,
Блідне все без тепла твого…»
Кому присвячена?
– Цю пісню написав мій гітарист. Я співавтор музики. Пісня була написана дванадцять років тому, вийшла на естраду шість років тому. І мій перший альобом, який ми записали з Ігорем Кондратюком, так і називався «Тільки ти моя». Присвячена пісня всім чудовим українським жінкам і дівчатам, які живуть в Україні.
– Що вкладено у зміст пісні «Ти підпалила рай»?
– Це також цілий альбом. І, як на мене, то сама назва говорить за себе. А загалом, це, напевно, якась епоха, певний період у житті Табакова. Я б назвав цей альбом мегаліричним.
– «Амелі» – «соціально-небепечний хіт від Павла Табакова», – писалось у ЗМІ про Вашу драйвову пісню. Наскілький цей хіт небезпечний?
– Треба добре слухати слова цієї пісні. Для кожного по-своєму. Але йдеться про залежність людей від Інтернету. Переконаний, інтернетзалежність є одним із небезпечних елементів нашого соціального життя, оскільки люди, відходячи від реальності, не бачать справжнього життя.
– Ви себе вважаєте щасливою людиною у повному розумінні цього слова? І чому?
– Так, я щасливий. По-перше тому, що у мене є рідні люди, яких я люблю, і які люблять мене. По-друге, я знайшов себе, я маю своє покликання. Знаю однозначно, що я – музикант. Слово музикант у мене має розподіл на два компоненти – це співак і композитор. І я буду працювати в цьому руслі.
– З якого часу Ви визначились, що це і є Ваше покликання? Можливо, у Вашій родині, десь на генному рівні є підтекст до такого тонкого сприйняття світу, як самовираження через музику?
– Щодо визначення покликання, то, напевно, вже років двадцять тому. А музика, думаю, через гени передалась. Тато займався музикою непрофесійно. Мама також трохи співала. Але більше танцювала в народних ансамблях.
– Ви приїхали до Золочева на храмовий празник Вознесіння Господнього до монастиря отців Василіян лише завдяки депутату Львівської обласної ради Тарасу Батенку чи й зважаючи на свято? Яке місце займають у Вашому житті релігія, віра? Яка тут роль батьків?
– Не тільки завдяки депутату, а й тому, що тут храмове свято.
Стосовно релігії, то я б швидше сказав, що у моєму житті займає місце віра. Релігія – дуже суб‘єктивне поняття, а віра – у кожного своя.
Батьки привили мені багато чого. Але я ще й сам розвивався, досягав певних результатів. І щодо віри також.
– Запитання не звосім професійне: що у планах на найближчі місяці, роки? Можливо, про мрію свою скажете…
– Записи альбомів, кліпів. Є вже окремі пісні. Як вони будуть складатись в альбоми, думаю, ми побачимо приблизно за півроку.
Мрію виступити на лондонському стадіоні «Уемблі». Йтиму до цієї мрії, роблячи все, щоб вона справдилась. Наскільки це буде в моїх силах, покаже час.
– І трохи особистого. У засобах масової інформації йшлося про те, що у Вас було особливе кохання?
– Я просто кажу, що одружений. Далі для преси нічого не коментую. Моя сім‘я – це святе.
– Така позиція подобається і мені. Як людина, як особистість, на що робите ставку у цьому світі, чи маєте усталені життєві принципи?
– Я б не назвав це ставкою. Але, якщо братимемо до уваги шоубізнесові принципи, то я не збираюсь переступати такої межі, щоб означала зраду дружби. Мене страшенно дратує те, коли мені кажуть, що на друзях можна заробляти. Не терплю нещирості і хамства.
– Це у шоубізнесі. Коли ж говорити про стосунки з близькими, знайомими, друзями?
– Любов, віра, внутрішня гармонія, як внутрішній так і зовнішній позитив. У людині має бути певний нездоланний стержень, який вона має в собі постійно підтримувати і дарувати його іншим. Тому, що все, вся енергетика повертається в сотні разів більше.

Галина МЕЛЬНИК
На знімку: Павло Табаков під час виступу у Золочівськомсу монастирі ЧСВВ.
Фото о. Йоакима КОВАЛЬЧУКА