«Забезпечення права кожної дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування на сімейне виховання»


«Забезпечення права кожної дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування на сімейне виховання» – такою була тема «круглого столу», проведеного нещодавно у Золочівській центральній районній бібліотеці за участю представників Золочівської райдержадміністрації, Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, священнослужителів, фахівців управління праці та соціального захисту населення, відділу освіти, а також матері-виховательки Дитячого будинку сімейного типу с. Мартини та матерів, які виховують прийомних дітей. Йшлося про сімейні форми виховання в Україні, умови та порядок створення і функціонування прийомних сімей та Дитячих будинків сімейного типу, моральні аспекти виховання дітей та обмін досвідом стосовно навчання і утримання дітей в сімейних формах виховання.
За словами начальника Служби у справах дітей Золочівської райдержадміністрації Наталії Малиновської, на сьогодні у нас, на Золочівщині, 21 дитина підлягає влаштуванню у сімейні форми виховання; 34 дитини, які мають статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, перебувають під опікою громадян, у прийомних сім’ях і Дитячому будинку сімейного типу.
Оксана Дужа, начальник відділу соціальної роботи Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді прикладними назвала виховання дітей у прийомній сім’ї Галини Болюбаш, у родині Надії Максименко (опікун дітей Панчишиних) та ДБСТ, який у Золочеві (опікують сестри-служебниці). Розповівши про сімейні форми виховання у нашій державі: усиновлення, взяття дітей під опіку, прийомні сім’ї та Дитячі будинки сімейного типу, вона закцентувала на важливості відбору кандидатів, які хочуть виховувати дітей, оскільки є випадки, коли претенденти мають намір використати ситуацію, зокрема, у частині виплат, для себе, Оксана Романівна запевнила, що фахівці ЗРЦСССДМ займаються відповідним соціальним супроводом, допомагають дітям адаптуватись у сім’ях.
– Дитина консолідує сім’ю, а ми завжди готові допомогти тим людям, які можуть взяти дітей на виховання. Тим більше, що зараз доволі часто зустрічаються сім’ї, які не можуть мати своїх дітей з певних причин, – зазначив декан Золочівський УГКЦ о. Михайло Сукмановський.
Заступник голови Золочівської райдержадміністрації і ведучий «круглого столу» Роман Сухецький наголосив, що влада завжди допомагатиме тим людям, котрі роблять реальні справи стосовно дітей, які залишились без батьківського піклування.
Отож, для усіх, хто хоче і вміє поділитись своєю любов’ю, хто прагне подарувати дітям затишок і відчуття захищеності, слід знати, що прийомними батьками можуть бути працездатні особи, які перебувають у шлюбі, крім випадків, коли хоча б одна з них не пройшла курс підготовки потенційних кандидатів у прийомні батьки; визнана в установленому порядку недієздатною або обмежено дієздатною; позбавлена батьківських прав; колишній опікун (піклувальник, усиновитель) – позбавлений відповідних прав за неналежне виконання покладених на нього обов’язків; за станом здоров’я не може виконувати обов’язки щодо виховання дітей.
Не можуть бути прийомними батьками особи, з якими на спільній житловій площі проживають члени сім’ї, які мають глибокі органічні ураження нервової системи, хворі на СНІД (крім сімей, які беруть на виховання дітей, уражених ВІЛ-інфекцією), відкриту форму туберкульозу, психічні розлади, в яких офіційно зареєстровані асоціальні прояви, нахили до насильства.
Середньомісячний сукупний дохід на кожного члена сім’ї, обчислений за останні шість календарних місяців, що передували місяцю звернення із заявою про утворення прийомної сім’ї, не може бути менший, ніж рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум), встановлений законодавством.
У разі утворення прийомної сім’ї прийомні батьки беруть за плату прийомних дітей на власну житлову площу за наявності відповідних санітарно-гігієнічних та побутових умов.
За прийомними дітьми зберігаються пільги і державні гарантії, передбачені законодавством для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.
Влаштування дітей у прийомну сім’ю проводиться з урахуванням віку прийомних батьків та дітей, щоб на час досягнення обома прийомними батьками пенсійного віку всі прийомні діти досягли віку вибуття з прийомної сім’ї.
Соціальне супроводження прийомних сімей передбачає надання комплексу правових психологічних, соціально-педагогічних, соціально-економічних, соціально-медичних та інформаційних послуг, спрямованих на створення належних умов функціонування прийомної сім’ї.
За прийомними дітьми зберігаються раніше призначені аліменти, пенсія, інші види державної допомоги.
Детальнішу інформацію можна почути за телефонами: 7-02-18 ( Служба у справах дітей Золочівської райдержадміністрації); 4-24-55 (Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді).
Для виховання дітей важливими є мудрість і великий океан терпіння. Але найголовніший аспект – це любов, просто любов, безумовна любов, любов – не за щось. А ще – вміння навчити дітей вірити в себе, в Бога, в те, що кожна дитина є Божою дитиною. Це зі слів досвідченої матері-виховательки Дитячого будинку сімейного типу сестри Мартини. Саме така любов ніколи не промине, а устократ віддасться сторицею.

Галина МЕЛЬНИК
На знімку: під час роботи «круглого столу»
Фото Володимира ТУХВАТШИНА