Отець Маркіян Шашкевич – наш дороговказ


Минулої п’ятниці, 7 жовтня цього року, у Золочівському районному Народному домі, пройшли «Шашкевичівські читання», організовані Інститутом українознавства імені І. Крип’якевича НАН України, Львівським національним університетом імені Івана Франка, Львівською галереєю мистецтв, Шашкевичівською комісією, Золочівською районною державною адміністрацією.
Відкрив і вів захід перший заступник голови Золочівської райдерж-адміністрації Михайло Бучковський. Він, зокрема, зазначив, що з нагоди 200-ліття святкування Будителя Галичини Маркіяна Шашкевича у нашому районі було підготовлено і проведено ряд заходів та зроблено конкретні справи. Серед них: огляд-конкурс колективів художньої самодіяльності «Україна в серці Маркіяна», у якому взяли участь колективи всіх Народних домів району і завдяки якому було виявлено нові таланти Золочівської землі; дев’ятий традиційний Міжнародний форум шкіл, що носять ім’я Шашкевича; науково-практична конференція та концерт авторської пісні в музеї-садибі Маркіяна Шашкевича; проща на Білій горі та фестиваль пісні і танцю «Чисті джерела Бугу»; велопробіг від пам’ятника Шашкевича у Золочеві до музею-садиби Шашкевича у Підлиссі, у якому взяли участь понад 120 старшокласників із своїми наставниками. З нагоди 200-ліття вшанування пам’яті Великого сина України відремонтовано його музей-садибу, проведено реконструкцію Народних домів у селах Підлисся і Білий Камінь та бібліотеки у селі Підлисся; відновлено пам’ятний знак Маркіяну Шашкевичу та Хрест на Білій горі.
– Тепер наше завдання – осмислити життя і діяльність Маркіяна Шашкевича і рушати далі вперед. Він вказав нам шлях до поступу. Як побожний до Святого письма, так і ми маємо звертатись до Шашкевича і виконувати його заповіти. Творчість і життя Шашкевича мають служити нам усім дороговказом, – зазначив у своєму виступі Михайло Петрович.
Як і годиться, поблагословили учасників заходу священнослужителі – оо. Іван Майкович та Юрій Галабуда, говорячи про заслуги Маркіяна Шашкевича, найперше, як примірного служителя Церкви.
Для всіх, хто взяв участь у «Шашкевичівських читаннях», а це освітянська спільнота та учні шкіл, представники влади і золочівської інтелігенції, виступи учасників заходу стали не лише повчальними і цінними, а й практичними для втілення їх у подальшому житті.
Зокрема, з доповіддю «Політичний вимір спадщини Маркіяна Шашкевича» виступив співголовв Шашкевичівської комісії, кандидат історичних наук Феодосій Стеблій (Інститут українознавства імені І. Крип’якевича НАН України). Він зазначив: «Готувались до відзначення 200-ліття з дня народження Будителя Галичини ми багато років, почавши з кінця 80-х, коли готували книжку «Руська трійця», історію суспільно-політичного і культурного руху України; збірник документів «Русалка Дністровая»; проведення конференцій, «Шашкевичівських читань».
Починаючи з 1989 року і до сьогодні, ми вже провели біля 30 «Шашкевичівських читань» у різних місцях нашого краю, і в тому числі вже не перший раз на Золочівщині.
Раді, що дружньо і масово прийшли на 200-річний ювілей золочів’яни».
Феодосій Стеблій також наголосив, що для того, щоб 200-ліття з дня народження Будителя Галичини відзначалось на державному рівні, багато зробили і члени Шашкевичівської комісії, і громадськість Львова, і Борис Возницький, і Роман Лубківський та інші.
З доповідями також виступили: Василь Горинь, кандидат філософських наук (Інститут українознав-ства імені І. Крип’якевича НАН України) – «Той, що воскресив народ до нового життя»; Петро Шкраб’юк, доктор історичних наук (Інститут українознавства імені І. Крип’якевича НАН України) – «Людський вимір особистості Маркіяна Шашкевича»; Роман Кирчів, професор (Інститут народознавства НАН України) – «До проблеми вивчення учасників Шашкевичевого гуртка»; Богдан Якимович, доктор історичних наук (Львівський національний університет імені Івана Франка) – «Рід Шашкевичів у національно-визвольних змаганнях»; Оксана Хахула, учитель української мови і літератури Червоненської ЗОШ І-ІІІ ст. – «Маркіян Шашкевич і Золочівщина»; Марія Особа, директор музею-садиби Маркіяна Шашкевича у Підлиссі – «Федір Заяць – співорганізатор Шашкевичівських урочистостей на Золочівщині»; Галина Боднар, учитель історії Білокамінського НВК – «Втілення ідей Маркіяна Шашкевича у виховній роботі»; Михайло Глинка, учень Золочівської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 – «Роль шкільного музею імені Маркіяна Шашкевича у вихованні учнівської молоді».

Галина МЕЛЬНИК

На фото: під час «Шашкевичівських читань»

Фото Володимира ТУХВАТШИНА