15 липня розпочалися роботи по гідроізоляції церкви святого Миколая у Золочеві


15 липня розпочалися роботи по гідроізоляції церкви святого Миколая у Золочеві. Ініціював роботи адміністратор храму отець Іван Майкович (ЧСВВ).
Церква святого Миколая у Золочеві є унікальною пам’яткою сакрального мистецтва, пам’яткою історії, архітектури, культури матеріальної і духовної. Церква святого Миколая побудована у ХУІ столітті і є найдавнішим храмом у Золочеві. Невідомим є фундатор храму, архітектор і будівничі.
Церква неодноразово реставрувалася. У 1760-х роках у церкві було проведено ґрунтовну реставрацію на кошти Миколи Потоцького, фундатора Успенського собору Почаївської Лаври. Тоді тут встановили новий іконостас і будівля набула барокових рис.
На початку ХХ століття церкву реставрували знову. Ініціатором реставрації був місцевий парох шамбелян, отець Степан Юрик. З того часу храм прикрашає стінопис Модеста Сосенка.
У радянський час у церкві святого Миколая розмістили атеїстичний музей. В ті часи до музеїв потрапили речі з цієї церкви, які і сьогодні є справжніми скарбами українського сакрального мистецтва. Ще у 1913 році до церковного музею, заснованого митрополитом Андреєм Шептицьким, парох церкви о. Степан Юрик передав так звану Золочівську фелонь, шедевр українського шитва. Згодом, рятуючи викинуті з церкви речі, забрали до музейних збірок Національного музею і Львівської галереї мистецтв фрагменти іконостасу і ікони Модеста Сосенка. Зображення святих Бориса і Гліба, Костянтина і Олени, Володимира і Ольги, Антонія і Феодосія Печерських, авторства Модеста Сосенка потрапили до музею історії релігій у Львові.
З виходом УГКЦ з підпілля у 1990 році церкву повернули релігійній громаді. З того часу церква святого Миколая знаходиться під опікою отців Василіян. У церкві було проведено ремонтно-реставраційні роботи – перекрито дах, перетиньковано (о. Володимир Палчинський), відреставровано стінопис (о. Василь Тучапець), встановлено іконостас, з використанням елементів іконостасу ХVІІІ століття (о. Климентій Стасів).
За час існування храму значно порушився ґрунтовий рівень. Вологість почала руйнування від фундаменту. Під загрозою опинилася вся будівля.
Церква святого Миколая у Золочеві є унікальною пам’яткою сакрального мистецтва, пам’яткою історії, архітектури, культури матеріальної і духовної. Церква є діючим храмом.
На прославу Божу служитиме храм, збудований майже півтисячоліття тому.