Святкування 200-ліття від дня народження отця Маркіяна Шашкевича


У неділю 7 серпня на Підлисецькій Білій Горі відбулося святкування 200-ліття від дня народження отця Маркіяна Шашкевича.
Маркіян Шашкевич визначний український письменник, поет, культурно-громадський діяч, священик УГКЦ, будитель національної свідомості українців. Народився 6 листопада 1811 у селі в Підлисся Золочівського повіту у сім’ї священика. 1838 році закінчив Львівську духовну семінарію. Своє священниче служіння виконував в таких селах: Гумниськах, Нестаничі, Новосілки. Як культурно-політичний діяч виступав за те, що українська мова була на рівні з польською. Разом з Яковом Головацьким і Іваном Вагилевичем утворили «Руську Трійцю». Разом вони працювали з молоддю намагаючись розбудити у них національну свідомість і щоб вони боролися за свої права. Внаслідок їхньої діяльності вийшло ряд поетичних збірок: «Сини Руси», «Зоря», альманах «Русалка Дністрова». Маркіян Шашкевич видав багато читанок для дітей на рідній мові. Помер 7 червня 1843 року у Новосілках.
Святу Літургія відбулася за участю владик Української Греко-Католицької Церкви, Йосифа Міляна і Венедикта Алексічука. Разом з владиками співслужили о. Тома Кушка, Золочівський декан Михайло Сукмановський, парох села Підлисся і парохи навколишніх сіл, які також сповідали. На Літургію прибули парафіяни з міста Золочева. А саме храму святого Миколая Чудотворця, храму Вознесіння Господнього, храму святого Миколая Чарнецького. Парафіяни села Підлисся, Білого Каменю і інших навколишніх сіл. Також була присутні представники влади.
У своїй проповіді владика Йосиф наголосив на постаті о. Маркіяна Шашкевича яка була надзвичайно важливою не лише для західних регіонів, але для цілої України. Сьогодні нам бракує таких діячів слова. Тому, що люди починають забувати як багато означає слово. Тому нам потрібно його знову відродити у своєму серці.
В кінці служби декан Золочівського деканату о. Михайло Сукмановський подякував владикам за їх приїзд. Також висловив подяку ігумену о. Томі Кушці за організацію і надання сцени у якій була змога служити Літургію. Окрема подяка була висловлена п. Тарасу Бабичу, що є великим меценатом і пожертвував на реконструкцію садиби о. Маркіяна Шашкевича 500 тисяч гривень. Також була висловлена подяка голові Золочівської районної державної адміністрації п. Ярославу Окрепкому, за виділення коштів на проведення річниці і допомогу в організації проведення фестивалю, що відбувся у м. Білому Камені.
В кінці Літургії владика Йосиф поблагословив всіх вірних, що прийшли на Літургію. Після Літургії владики відслужили панахиду на могилі «Борцям за волю України».
Після панахиди парафіяни і духовенство мали змогу послухати виступ муніципальної академічної чоловічої хорової капели ім. Л. Рутського. Керівниками хору є заслужені діячі мистецтв В. і Ю. Курачі. Хор виконав церковні твори і українські народні пісні в обробці українських композиторів.

Мирослав Горгота