Владика Венедикт: «Вчімось творити добро, не очікуючи віддяк…». Храмове свято у Золочеві (Фоторепортаж)


Одна з найдревніших святинь Західної України, велична пам’ятка історичної та культурної спадщини, зведення якої датується ХVІ століттям, оповитий легендами, віхами слави, занепаду і знову розквіту, духовний прихисток для багатьох поколінь золочів’ян – церква Святого Миколая, знову зустрічала сотні вірян у день вшанування пам’яті Святого Миколая, архієпископа Мир Лікійських.
Храмовому празнику передували три дні реколекційних наук, які проводив о. Йосафат Хаймик, ЧСВВ, ректор Василіянського інституту філософсько-богословських студій, та урочиста Вечірня з Литією у співочому супроводі братів-семінаристів з Брюхович.
Архієрейську Літургію святкового дня очолив владика Венедикт (Алексійчук), єпископ-помічник Львівський. Йому співслужили Протоігумен Чину Святого Василія Великого в Україні о. Пантелеймон Саламаха, численні співбрати по Чину, декан Золочівський УГКЦ о. Михайло Сукмановський.
Благословляючи золочів’ян та гостей міста, владика навів приклад великого милосердя та безмірної любові Святого Миколая. Закликав до його ревного наслідування, особливо у цей непростий для всієї України час.

– Святий Миколай, згідно з наукою Ісуса Христа, є прикладом досконалості. Вдивляючись в його постать, вчімось творити добро, не очікуючи віддяк.
Бог дав нам життя, щоб ми творили добро. Він віддав за нас своє життя, бо вірить, що можемо чинити так, як Святий Миколай.
У цей святковий день подумаймо, що можемо зробити доброго до вечора. І так кожен день. Хто бажає, тому Бог допомагає.

Вітав владику, іменинників того дня та всіх учасників святкувань ігумен Золочівського монастиря о. Августин Шоп’як, ЧСВВ.
Особливістю цьогорічного храмового празника став чин освячення каплиці Святого Миколая та встановленої тут однойменної ікони. Відтепер у каплицю, збудовану поблизу храму під керівництвом о. Володимира Палчинського, ЧСВВ, одного з перших настоятелів Святомиколаївської церкви, після виходу УГКЦ з підпілля, зможе прийти для щирої молитви кожен вірянин у будь-який день.
Внесли свою лепту у свято і вихованці Дитячого будинку сімейного типу, які під керівництвом сестер служебниць, підготували імпровізовану виставу про Миколая Чудотворця.

Галина МЕЛЬНИК
Фото: бр. Роберт Ленів, ЧСВВ