Коли любов ще родом із дитинства. Про книгу о. Климентія Стасіва «Вартовий Господнього світильника»


Отець Климентій Стасів, ЧСВВ. Автор книги "Вартовий Господнього світильника"

Чого вартує найздібніший і найрозумніший учитель, навіть у звичайнісінькому, людському вимірі, завжди примітно по його учнях. Але, мабуть, і мудрий наставник у житті кожної людини є високим благословенням самої Долі. Впевнена, що пощастило у цьому колишньому ігумену Золочівського монастиря Чину Святого Василія Великого, а тепер генеральному директору видавничо-виробничого підприємства «Місіонер» отцю Климентію Стасіву. Він настільки здібно і з найвідданішою ревністю, наповну, всотав оту найсвятішу чистоту Божої любові і праведної науки, переданої йому від світлої особистості ревного священнослужителя та, найперше, його духовного опікуна, – о. Йосафата Лесіва, що й сам став гідним продовжувачем серед сівачів Христових заповідей.

Нещодавно світ пізнав і вже виокремив потужність, глибину, вартісність і силу впливу книги «Вартовий Господнього світильника» авторства о. Климентія Стасіва, присвячену дев’яностоп’ятилітньому світочу української віри з села Церківня Долинського району, що на Прикарпатті.

Три роки праці вкладено у видання – це й часті, приємні та надихаючі зустрічі зі своїм учителем о. Йосафатом; збір з найрізноманітніших джерел і опрацювання текстового матеріалу; це надзвичайно цінні й раритетні світлини, з зафіксованими життєвими неповторностями; це й творча праця над підбором кольору й художнім оформленням.

П’ять розділів книги: «Пролог посвяти: Заспів про два кольори», «Апостол служіння», «Зведені й відновлені храми», «Душпастир катакомбної Церкви», «У Господньому винограднику» вже самими, вдало підібраними назвами, говорять про суть написаного. І таки свідчать про духовний ріст, опанування всіх доступних можливостей старанним учнем задля увіковічення пам’яті свого учителя. Бо кожен християнин, який ідентифікує себе з багатостраждальним українським народом, усвідомлює філософську істину – нація сильна своєю пам’яттю.

Отець Йосафат Лесів пішов з життя у березні цього року на дев’яносто шостому році життя. І вже там, на небесах, молиться за свого послідовника, як і за багатьох інших, яких він благословив на священичу дорогу, щоденно складаючи щиру подяку Всевишньому, будучи ще у світі цьому.

Книгу о. Климентія Стасіва вже високо оцінив доктор мистецтвознавства, професор Дмитро Степовик; вона відзначена на популярному книжковому форумі «Джура-фест-2013» у номінації «Духовна література».

На непересічній значимості слова і духовній глибині цього видання, як для Чину, так і суспільства загалом, акцентують і владика Софрон Мудрий, ЧСВВ, і протоігумен Василіянського Чину в Україні о. Пантелеймон Саламаха. А сам автор просто і легко передає іншим те, що у ньому закладено Вищою силою, вносячи свою лепту у справи, спроектовані на вічність.

Галина Мельник

P.S: Книгу можна придбати у магазині «Місіонер» видавництва отців Василіян, що на вулиці Б. Хмельницького, 40 міста Львова та у мережі книгарень «Є».