У храмі Святого Миколая Чудотворця вшанували пам’ять отця Маркіяна Шашкевича


6 листопада, у день 201-ої річниці від дня народження отця Маркіяна Шашкевича, у Золочеві було вшановано його світлу пам’ять. Зокрема, було відслужено Святу Літургію, панахиду, молебень та відбулися заходи вшанування. Покладено квіти до пам’ятника о. М. Шашкевичу.
Учні та вчителі ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2 м. Золочева, яка носить ім’я М. Шашкевича, розпочали навчання із спільної молитви у василіянському храмі Святого Миколая Чудотворця. Святу Літургію очолив о. Степан Романик, ЧСВВ, під час якої пригадав про визначну постать отця. Будо відслужено панахиду. Варто зазначити, що у цьому храмі колись молився о. Маркіян.
Після уроків учні та вчителі вирушили на Вічеву площу, де разом із місцевою владою, духовенством та мешканцями міста продовжили вшанування пам’яті отця Маркіяна Шашкевича. Того ж дня у школі пройшли «Шашкевичівські читання», організовані шкільним колективом.

Біографічна довідка:
Народився о. Маркіян Шашкевич 6 листопада 1811 року в селі Підлисся Золочівського повіту у сім’ї священика. У 1838 закінчив Львівську духовну семінарію, був вільним слухачем Львівського університету, та, закінчивши семінарію — парафіяльним священиком по селах Львівщини, а саме у Гумниськах, Нестаничах і Новосілках.
Під час навчання в семінарії Шашкевич спільно з Яковом Головацьким та Іваном Вагилевичем згуртував національно свідому молодь (І. Білинський, Ф. Мінчакевич, М. Козловський, А. Величковський, Г. Ількевич та ін.), яка стала на боротьбу за національно-культурне відродження на західних землях, зокрема за відродження народної мови в письменстві й церковних проповідях («Руська трійця»).
Помер Шашкевич 7 червня 1843 року у злиднях від туберкульозу і був похований у Новосілках.