Срібний передзвін Різдва


Світлий вечір, добрий вечір,
Мир вкраїнській рідній хаті!
Лине срібний передзвін Різдва,
Колядуймо,українці,бо це наше свято!

Різдво – улюблене свято українців, на яке чекаємо з нетерпінням, тішимося величавою святістю дідуха, радіємо святково прикрашеній ялинці, можливістю поколядувати, побути зі своєю родиною, тими, кого любимо і шануємо.
«Срібний передзвін Різдва» – так називалося різдвяне дійство від священиків і братів Чину святого Василія Великого цьогоріч.
Можливо тому, що до спільної коляди доклались не лише отці і брати з монастиря,а й талановиті дітлахи, що напередодні вивчали нові віншування і колядки, меценати, творчі небайдужі городяни, багато парафіян та гостей нашого міста , свято вийшло таким родинним, таким по-справжньому українським і теплим.
Чи вам цікаво дізнатися, як це відбувалося? Програма була насиченою, на будь-який смак: зворушлива молитва, освічена полум’ям різдвяної свічі, принесені дари, окроплені свяченою водою, віншування дорослих і дітей, святкова коляда разом із церковними хорами.
Особливі емоції викликало театралізоване дійство вихованців дитячого будинку сімейного типу. Окрасою різдвяної події, 7 січня, на подвір’ї церкви Вознесіння стала триголоса коляда наших о.Томи, о.Сергія та о.Матея. «Три славнії царі» – лунало понад містом, зігріваючи серця, породжуючи найсвітліші помисли та сподівання.
Святкування Різдва цьогоріч відбувалися і біля Церкви Святого Миколая. «У Різдвяному колі» в день Собору Пресвятої Богородиці, 8 січня, колядували учні Золочівської ЗОШ І-ІІІ ст. №2: дзвінко, багатоголосо, по-дитячому щиро. Оригінально-святковими були учасники хору церкви Св. Миколая «Перлина благодаті», які подивували і зворушили усіх сучасними різдвяними мотивами та напрочуд щирими та світлими віншуваннями. 9 січня уперше біля різдвяної шопки автентично звучала коляда, що перегукувалась із побажаннями веселих та щасливих свят, від учасників ансамблю «Древо» Центру дитячої та юнацької творчості. А засівали усіх нас «на щастя, на здоров’я, на той новий рік» учні Золочівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 та вихованці дошкільних навчальних закладів міста із програмою «Засіємо зерном життєдайним!»
Було приємно споглядати на маленьких золочів’ян, які люб’язно пропонували всім домашні смаколики: пампушки, тістечка, медівнички за бабусиними рецептами, яблука, горіхи. Усі, хто були разом із нами, раділи із приємних сюрпризів, із затамованим подихом дивувалися із феєрії різдвяного феєрверку, колядники отримували подарунки і, водночас, ділилися гарним святковим настроєм.
А ще – Різдво це час, коли дякуємо. Дякуємо Богові за радісне відчуття свята, отцям-василіянам – за духовний молитовний супровід та ідею «Срібного передзвону Різдва». Дякуємо усім, хто долучився до організації та проведення дійства: відділу освіти та відділу культури Золочівської РДА, Центру дитячої та юнацької творчості, загальноосвітнім школам та дошкільним установам міста Золочева. Особливо ґратулюємо родинам, діти яких віншували, сіяли, колядували, частували.
Вже стало доброю традицією, що Різдво святкуємо разом з очільниками міста та району. Приємним сюрпризом для усіх було Різдвяне привітання та подарунки від депутата обласної ради Тараса Батенка – знаного та щедрого мецената, доброго приятеля Золочівщини.

Мир тобі, Вкраїнська Хато,
Хай нам буде в будень, в свята
І любов, і ласки втіха,
Хай минають усі лиха!
Подивіться знов навколо,
Правда, браття, нас багато!
Колядуймо, українці,
бо Різдво – це наше свято!!!

Людмила Бохна

парафіянка храму Вознесіння ГНІХ (Золочів)