У Золочеві відзначили 200-річчя від дня народження Маркіяна Шашкевича


6 листопада 2011 року, у день народження Будителя української нації, біля пам’ятника Маркіяну Шашкевичуна Вічевій площі у м. Золочеві, відбувся екуменічний молебень за участю представників усіх конфесій району та урочиста церемонія покладання квітів до пам’ятника нашого славетного земляка.
Святкування 200-літнього ювілею від дня народження М. Шашкевича продовжилося в районному Народному домі ім. І. Білозіра. На урочистій академії, із привітаннями до золочів’ян звернулися: керівництво району, настоятель монастиря ЧСВВ УГКЦ о. Тома, голова районної організації Всеукраїнського товариства “Просвіта” ім. Т. Шевченка Олександа Юськевич, доктор історичних наук, поет, член “Шашкевичевої комісії” Петро Шкраб’юк.
Виступаючі у своїх промовах наголосили, що доля дарувала нам постать воістину непересічну і харизматичну, талановиту і щиро патріотичну, жертовну на благодіяння… Маркіян Шашкевич був людиною, котра не могла дати бідним людям ані хліба, ані речей, ані грошей, бо їх у нього не було. Він давав їм інше, але те, що важить набагато більше – він давав їм свою любов, свої знання, свої переконання. Переконання того, що є народ український, є його мова та історія, яку потрібно творити і оберігати.Він указав народу дорогу, якою він повен іти, проголосив ідеали, які треба сповідувати; зберіг мову, котру належить плекати, навчав патріотизму. Дітям дав читанку, а народові ім’я.
Після урочистої академії відбувся святковий концерт за участю представників художньої самодіяльності шкіл, що носять ім’я М. Шашкевича, поета-пісняра Теодора Кукурудзи, народного артиста Мар’яна Шуневича, заслуженої артистки України Ольги Щербакової, академічної хорової капели “Трембіта”.