У Погонівському монастирі відбулась XVI Міжнародна проща вервиці


1-2 жовтня парафіяни церков св. Миколая Чудотворця і Вознесіння ГНІХ побували на прощі у Погоні (Івано-Франківська область). Очолював групу прочан о. Степан Романик, ЧСВВ. Виїзд відбувся у суботу о 11.00 і 14.00 загальною кількістю 60 чоловік.
У суботу близько 18.00 проща розпочалася із Божественної Літургії яку очолив ігумен храму у Погоні о. Никодим Гуралюк, ЧСВВ. У своїм слові він привітав усіх учасників прощі, а особливо прочан із Словенії, Польщі. Також о. Никодим закликав усіх до ревної молитви до Богородиці яка творить великі чуда для тих хто в неї вірить і повністю відає своє життя у Її руки. Тому вірні мають скористатися цим моментом перебуваючи у Погоні. Після Літургії відбувся молебен до Пресвятої Богородиці, після якого відбулася співана вервиця і розважання на Христовими таїствами. Крім того прочани мали можливість піти до тайни Сповіді і прийняти Святе Причастя. Під час Богослужень і молитов було багато священиків ЧСВВ і Івано-Франківської єпархії, що сповідали людей приблизно до 00.00.
Близько 22.00 відбулася Хресна дорога із свічками яку очолив о. Никодим. Під час пішого ходу о. Никодим закликав до молитви до Богородиці за добрі покликання, державу, народ, дітей, молодь. Також повчальне слово до вірних мав ігумен Крехівського монастиря о. Пайтелемон Саламаха. Після чого він з 3-ма братами ЧСВВ виконав кілька пісень. Таким чином розпочавши концерт і нічні чування. Також виступали релігійні гурти з Івано-Франківська, Тисмениці, Бучача.
У неділю о 7.00 відбулася Літургія під час якої вітали наших земляків, що перебувають на заробітках в Італії, Польщі, США, Канади, які не зважаючи на труднощі прибули на прощу йдучи пішою ходою із Івано-Франківська. Після служби о. Никодим попрощався і подякував священикам і прочанам з парафій на яких вони виконують своє служіння, за те, що прибули на прощу проте в силі певних обставин мали їхати додому.
О 11.00 відбулася архієрейська Служба Божа яку очолив єпископ Бучацький Дмитро Григорак. Разом з ним спів служили о. Йоанікій Чверенчук, ЧСВВ, ігумен Никодим Гуралюк, ЧСВВ, колишній ігумен Золочівського монастиря о. Макарій Ленів і багато інших отців.
Під час своєї проповіді владика Дмитро наголосив на роль монашества у житті Церкви і держави. «Саме монахи є тими легенями якими дихає Церква». Також він закликав матерів і батьків не противитися бажанню своїх дітей, а навпаки підримувати їх коли вони виявляють бажання жити монашим життям. Тому, що таким чином Марія і Господь виявляють своє благословення не тільки для цієї сім’ї, але для всієї країни.
На завершення прощі о. Никодим подякував всім отцям, що співслужили і сповідали. Також орема подяка була висловлена владиці Дмитру Григораку, за його візити. Після чого владика уділив всім прочанам повний відпуст. Також о. Никодим подякував всім прочанам, що прибули на прощу і закликав щоб вони завжди довіряли своє життя Богородиці яка завжди буде їх оберігати у їхньому житті. На завершення о. Никодим запросив усіх прочан на прощу наступного року, що відбудеться в перший тиждень місяця жовтня. Наголосивши, що наступного року усі прочани зможуть бути на посвячені і відкриті собору який будується.

Мирослав Горгота