VI Ольжині читання у Підгорецькому монастирі отців Василіян


28 травня 2011 року у Підгорецькому  монастирі Чину святого Василія Великого на Пліснеську відбулися VI-і Ольжині читання. Це міжнародна наукова конференція, започаткована у 2005 році з ініціативи науковців Львова, зокрема Ігоря Мицька і підтримана Борисом Возницьким, Героєм України, директором Львівської галереї мистецтв.
У VI-х Ольжиних читаннях взяли участь Герой України, директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький, професор Львівського національного університету ім.Івана Франка Леонтій Войтович, доцент Національного університету  «Львівська політехніка» Юрій Диба, археолог Святослав Терський, ігумен монастиря отець Віктор Батіг, інші науковці Львова.
У доповідях піднімалися питання джерельної бази давніх словян на наших територіях, зокрема у «Повісті минулих літ», християнізації наших земель перед Хрещенням Володимира, питання входження наших земель до складу держави Володимира Великого.
Черговий раз дискутувалося питання батьківщини княгині Ольги. За гіпотезою пана Ігоря Мицька вона народилася на Пліснеську, яке на той час входило до складу Великої Моравії.
Учасники конференції отримали збірник конференції де надруковано матеріали попередніх, V-х Ольжиних читань.

Надія Гупало