ТРАДИЦІЙНІ ШКОЛОРАДІСНІ ГАЇВКИ (відео)


DSC_0281Радуйтеся щиро нині,
Бог дав радість всій родині,
Бог дав радість нам з небес —
ХРИСТОС ВОСКРЕС!!!
Світле Воскресіння Христове – день миру і любові. Із радістю в серці, молитвою та усмішкою на устах багаточисельна золочівська громада й уся Україна зустріла одне з найзнаменніших подій церковного календаря.Уже багато століть відзначаємо Великдень як найбільше свято, об’єднавши символіку Воскресіння релігійного з українськими автентично- національними звичаями й віруваннями. Тому святкування Пасхи асоціюється не лише зі свяченням пасок, величними Богослужіннями, сходинами всієї родини, багатою трапезою, а ще й із особливим виявом пасхальної радості – у величальних піснях – гаївках.
14 квітня 2015 року, уже традиційно на подвір’ї монастиря Чину Святого Василія Великого, відбулося дійство – ведення школорадісних гаївок.DSC_0325

Надзвичайно приємно, що такі давні традиції «гаювання» із року в рік організовують педагогічний колектив Золочівського НВК «Школа радості» ДНЗ», ігумен Августин, отець Матей та парафіяни, які підтримують, пропагують та безпосередньо беруть участь у святкуванні, а ще заохочують всіх, від дітей до старших, шанувати звичаї народу.
У дійстві взяли участь вихованці дошкільного підрозділу «Чародій» із вихователями, учні 1-9 класів «Школи радочті» із класними керівниками, вчителями, батьками. Основний натхненник свята – музичний керівник Чуха Марія Даниліївна. Гаївки, заклички, великодні пісні лунали щиро, співали діти і дорослі, просили миру в Україні, прославляли світле Воскресле Життя, заохочуючи до гурту всіх небайдужих
У хвилю вдячності і любові лунала й дяка Богові за школорадісну майстриню – Заяць Л.В., що вже котрий рік поспіль писанково прикрашає подвір’я монастиря і церкви Вознесіння Господнього та Миколая Чудотворця. Дякуємо за її золоті руки, що так натхненно і творчо готувались до Великодня.
Сподіваємось, що ці чудові традиції «гаювання» не забудуться ніколи. Робимо все можливе, аби передавалися вони нашим нащадкам, аби кожна дитина, молода людина несла скарб української сутності із покоління в покоління, примножуючи новими разками намиста.
Дай, Боже, нам і всій Україні писанкової радості, великоднього здоров’я і МИРУ на многії літа!

Дудар Христина,
педагог-огранізатор Золочівського НВК