З нагоди вшанування 25-ліття легалізації УГКЦ Митрополит Ігор відвідав с. Монастирок, що на Золочівщині


МонастирокУ неділю, 13 липня, Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, відвідав з нагоди вшанування 25-ліття легалізації УГКЦ с. Монастирок Золочівського протопресвітеріату, знакового місця, де вірні УГКЦ, після гонінь, зібрались у липні 1989 року на молитву.
Саме у с. Монастирок у буремні дні 1989 року на початку липня, вперше за численні роки переслідувань, вірні УГКЦ зібрались на спільне богослужіння у своєму храмі Різдва Пресвятої Богородиці, щоб прославити Всевишнього та подякувати за отриману свободу віросповідання у своєму обряді.
З цієї нагоди відбулись урочистості, зокрема, урочиста академія, присвячена виходу УГКЦ із підпілля та історії парафії с. Монастирок. Вступне слово виголосив владика Ігор – про вихід УГКЦ із підпілля. Митрополит Ігор поділився своїми спогадами про поїздку до Москви у складі делегації УГКЦ.
Надія Гупало (директор Золочівського музею) виголосила доповідь про історію парафії від найдавніших часів до початку ХХ століття.
Варто зазначити, що історія парафії безпосередньо пов’язана з історією Золочівського василіянського монастиря, котрий був заснований в с. Монастирок та перебував там протягом декількох століть, до свого перенесення до м. Золочів. Також о. Василь Попелястий виголосив доповідь про історію парафії від перших декад 20 ст. до 1989 р. Було акцентовано на історії дому сестер мироносиць у Зозулях (сучасний Монастирок). Згодом о. Володимир Палчинський, ЧСВВ, презентував роль отців василіян у часи підпілля, легалізації та становлення УГКЦ на Золочівщині і, зокрема, в Монастирку. Слід сказати, що від 1989 до 1997 року у Монастирку душпастирювали отці василіяни.
Храм с. Монастирок – це перший храм в якому, завдяки о. Методію Скралю, ЧСВВ, розпочались офіційні богослужіння УГКЦ на Золочівщині, а, можливо, й на Львівщині.
Урочисту академію завершила доповідь Ірини Серкіс про участь мирян у підпіллі УГКЦ в Монастирку.
У концерті брав участь хор парафії Рівноапостольних Володимира і Ольги с. Зозулі, котрий також супроводжував співом Божественну Літургію, а також аматорські колективи сіл: Копані, Козаки, Підгороднє, Монастирок.
Додамо, що на святкуванні були чисельно присутні отці василіяни, бо власне із с. Монастирок починається історія Золочівського монастиря отців василіян.
Насамкінець адміністратор храму о. Василь Попелястий розповів про досягнення у справі душпастирювання з часу легалізації до сьогодення та подякував Митрополиту за батьківську турботу.

Джерело: www.ugcc.lviv.ua