15-ту річницю священства відзначають ієромонахи з Івано-Франківщини


15-ліття священства.У день святих Верховних Апостолів Петра та Павла свою 15-ту річницю священства відзначають священики з Івано-Франківщини о. Климентій Стасів, ЧСВВ, о. Терентій Довганюк, ЧСВВ та о. Франциск Шиделко, ЧСВВ. За роки священичого служіння вони здобули велику прихильність серед своїх парафіян, як добрі, чуйні та дбайливі пастирі. Парафіяни церкви Серця Христового м. Жовкви складають подяку Богові за ці покликання.

Отець Климентій Стасів, уродженець села Церківна Долинського району, вступив до чину святого Василія Великого 25 березня 1991 року. Протягом 1993-1995 років студіював філософію у Варшаві, а в 1995-1999 – в Римі. Виконував обов’язки настоятеля храмів у Золочеві, Жовкві. Завдяки старанню о. Климентія Стасіва у 2001-2004 роках відтворено іконостас у церкві св. Миколая – найстарішому храмі Золочева. Під час Капітули він був обраний Провінційним Протоконсультором. З 2005 року – директор видавництва «Місіонер». За час його керівництва видавнича діяльність розвинулася ще
більше: видано багато цінних книг із вчення Церкви, науково-популярної літератури тощо. Щороку видавництво «Місіонер» є лауреатом і переможцем різних міжнародних книжкових форумів. За сприянням священика відбуваються презентації книг видавництва «Місіонер». Декілька років тому було відкрито нову церковну крамницю та нові офісні приміщення ВВП «Місіонер». З нагоди
1025-річчя Хрещення Київської Русі-України у Музеї книги і друкарства України, який розташований на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, о. Климентій проводить виставку «Видавництво «Місіонер»: минуле і сьогодення», де експонуються найкращі книги видавництва, яке поповнює книжковий ринок України філософсько-богословськими працями, історичними виданнями, духовними та мистецькими творами тощо.
Отець Климентій докладає багато зусиль для розвитку видавництва «Місіонер». Священик багато перекладає і пише. Своїми матеріалами про духовність він запалює серця читачів великим полум’ям, допомагає пірнути в море Божої любові. За видання книги «Вартовий Господнього світильника», автором якої є о. Климентій Стасів, сердечна подяка від читачів і науковців теології. Найперше, це — глибинна і мудра розповідь Учня про свого Учителя. Тобто завдяки розсудливості та об’єктивності о. Климентія Стасіва, маємо можливість скористатися оригінальним виданням – багато проілюстрованим, наповненим краєзнавчими описами та фотографіями, з використанням додаткової літератури та спогадів мирян, і найголовніше, «ошатно написаним текстом», що легко читається і сприймається. І за це авторові велика вдячність від нас, читачів.

15 травня 1991 року прийшов до Крехівського монастиря і вступив до Василіянського чину о. Терентій Довганюк, уродженець села Воскресінці, що на Коломийщині. Студіював філософію, теологію, захистив магістратуру у Варшаві.
1999 року, після свячень, призначений на служіння до Жовківського монастиря Різдва Христового. У 2002 році, згідно з розпорядженням Протоігумена, о. Терентія Довганюка призначають настоятелем монастиря святого Йосафата у місті Володимирі Волинському. За десять років свого служіння священику прийшлося плідно працювати для відновлення монастиря і храму у древньому місті на Волині. За стараннями о. Терентія було проведено повний ремонт і реставраційні роботи храму та монастиря в цілому: повністю перекрито приміщення, прокладено дренаж, встановлено новий престіл тощо. Відколи приміщення кірхи прийняли під свою опіку отці Василіяни, постало питання проектування іконостасу. Храм є пам’яткою псевдоготичної архітектури ХІХ ст., отже потрібно було за порадою
мистецтвознавців зробити іконостас так, щоб він пасував до архітектурного стилю святині. Після довгих зусиль і старань о. Терентій Довганюк, ЧСВВ, зробив проект іконостасу та знайшов митців для його виготовлення.
Іконостас став особливою прикрасою у колись зруйнованому, а сьогодні — відновленому і воскреслому храмі. Але священик не лише працював для оновлення храму, а займався відновленням парафії на землі святого Йосафата. За його сприянням започатковано міжнародні прощі на честь священномученика Йосафата. Цей задум о. Терентію вдався, тому що з кожним роком все більше і більше людей приїжджає на прощу, щоб вшанувати пам’ять великого святого і апостола єдності.
Парафіяни полюбили свого настоятеля. Як свідчать вірні, “о. Терентій — надзвичайно добра людина, він випромінює дуже багато світла, любові і тепла! Дуже сильний проповідник, великодушна людина. Він – взірець гідного та достойного священика, що вніс вагому лепту для духовного росту і пізнання Божої любові у серці кожного із нас у Волинському краю. Справи цього священика варто наслідувати!”.
З липня 2012 року о. Терентій Довганюк, ЧСВВ призначений на служіння в Жовківський монастир Різдва Христового координатором Апостольства Молитви в Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні. Тут він продовжує засівати добре зерно у своїх проповідях, запалювати людські серця великим полум’ям Божої Любові. Плідно та наполегливо виконує працю на Божій ниві, сліди якої неможливо буде стерти, а її плоди ми будемо продовжувати споживати.
Отець Терентій Довганюк, ЧСВВ, окрім доброго священика, зумів стати для кожного з нас приятелем, вчителем, порадником.

Отець Франціск Шиделко, ЧСВВ розпочав новіціат у Крехові 16 травня 1992 року. Філософію і теологію студіював у Римі з 1993 по 1999 рр.
Отець Франціск — ревний у своєму покликанні і великодушний. Де б священик не служив, там здобуває собі любов і прихильність парафіян. А ще добрим словом згадують про отця й новики Крехівського монастиря, куди був призначений соцієм новиків. Своє життя о. Франціск присвятив науці. На даний час навчається у Папській українській колегії святого Йосафата в Римі, і є духівником колегії.
Послужити Церкві – означає зректися приватних планів на майбутнє, взяти на свої плечі хрест і служити Церкві, що і робить о. Франціск Шиделко ЧСВВ.
Нехай св. Василій Великий – покровитель і засновник монашого Чину отців Василіян – випрошує для Вас, дорогі священики-ювіляри, багато благодаті на подальше служіння Христовій вірі.

Парафіяни церкви Серця Христового м. Жовква