Храмовий празник Пресвятого Серця Христового у м. Жовква


Жовква, ЧСВВВ неділю 29 червня у м. Жовква, на Вічевій площі, відбулася головна урочистість з нагоди храмового празника Пресвятого Серця Христового. Тут відправлялась Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив Преосвященніший Владика кир Василій Тучапець, ЧСВВ, екзарх Харківський.

І вже традиційно у прадавню духовну столицю релігійного товариства «Апостольство Молитви», історичне м. Жовква, що на Львівщині, тисячі почитателів Пресвятого Серця Христового приїжджають на два дні. Цьогоріч, вже в суботу, 28 червня у районному Народному домі відбувся З’їзд Апостольства молитви. Опісля, на нічній Літургії о. Терентій Довганюк, ЧСВВ, головний провідник релігійного товариства «Апостольства Молитви» прийняв у це товариство 36 кандидатів.

Далі о. Віталій Попадюк, ЧСВВ, згідно програми святкування, розпочав всенічні чування та адорацію Найсвятіших Тайн. Всенічні чування закінчились вдосвіта Молебнем до Пресвятого Серця Ісуса, Суплікацією та освяченням води.

В неділю об 11.00 годині, на початку Архиєрейської Божественної Літургії та за українською традицією Владику кир Василя Тучапця зустріли діти з короваєм та привітальними віршиками. Дияконував на Божественній Літургії вихованець Брюховицької семінарії диякон Іпатій Ващишин, ЧСВВ. А прекрасний хор парафії Пресвятого Серця Христового в Жовкві (керівник пані Надія Сторожук), під милозвучні ноти в нашому східному обряді, співав Урочисту Божественну Літургію.

Співслужили на Літургії священики з різних екзархатів і єпархій України, серед яких були: Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя о. Пантелеймон Саламаха, ЧСВВ, Протоігумен Закарпатської Провінції о. Павло Райчинець, ЧСВВ, та інші священнослужителі.

На завершення Літургії ігумен Жовківського монастиря отців Василіян та парох храму Пресвятого Серця Христового о. Веніамин Чернега, ЧСВВ склав щиру подяку Преосвященнішому владиці Василію Тучапцю, ЧСВВ, всечеснішим отцям протоігуменам, зокрема о. Пантелеймону Саламасі, ЧСВВ та о. Павлові Райчинцю, ЧСВВ, всечесним отцям, преподобним братам і сестрам у монашестві, всім присутнім членам релігійного товариства «Апостольство Молитви», хорові за спів, а також всім паломникам, що прибули на храмове свято для вшанування Пресвятого Серця Христового, як символу безмежної і
вічної любові.

На завершення подячних привітань ігумена о. Веніамина Чернеги, ЧСВВ, преосвященніший Владика Василій Тучапець, ЧСВВ, теж звернувся з коротким подячним словом до всіх присутніх. Опісля Владика розпочав суплікацію та поблагословив всіх Найсвятішими Тайнами.

В урочистій та святковій обстановці ігумен монастиря о. Веніамин, ЧСВВ виголосив разом з усіма присутніми Віднову Посвяти Пресвятому Серцю Христовому, яка відбувається щорічно в свято Христа Чоловіколюбця. А вірні заспівали до Божої Матері пісню «Під Твою Милість». На закінчення святкувань Преосвященніший Владика покропив мирян свяченою водою, побажав всім паломникам, їх родинам здоров’я та довголіття і щасливого повернення до рідних домівок.

Галина Фесюк,
м. Жовква