У Золочівському монастирі пройшло Свято гаївок


Земля весняна пахощами вмита. І благодать нам шле з ясних небес – Христос Воскрес!
Життя прославив смертю. І смертю смерть навіки поборов, щоби душа ніколи в нас не вмерла, якщо вона сповідує любов….
Цими словами радості, як ствердженням всепереможності світла над темрявою, добра над злом, любові над ненавистю, відкрили у вівторок, 22 квітня, вже традиційне Свято гаївок на подвір’ї Золочівського монастиря Чину Святого Василія Великого (вул. Львівська, 48), що у Львівській області, учні та вчителі навчально-виховного комплексу «Школа радості» – ДНЗ». І ще раз довели, що невід’ємна тепер частина християнської культури, яка ведеться з далеких язичницьких часів, з роками і віками доповнюється і збагачується.
І нехай, як свідчить одна з давніх легенд, обрядові весняні пісні у наших пращурів асоціювались з днями відродження природи та святом зустрічі Гайбога і богині Гаї, зображенням яких поклонялись у священних гаях понад річками і озерами. Вже й тоді молодь співала гаївки, а поряд із кумирами свого часу ставили квіти, вишивки та писанки.
Захоплювались того дня учасники святкового дійства і досконалою «Веснянкою» у виконанні шестикласників (композиція «Тельнюк: Сестри» – український вокальний дует заслужених артистів України Лесі і Галі Тельнюк), і веселою «Писанкою» у виконанні діток дошкільного підрозділу НВК «Чародій» та іншими величальними хороводами.
Загалом, у цьогорічному Святі гаївок взяли участь понад сімдесят учнів НВК «Школа радості» (підготували дітей музичний керівник Марія Чуха, хореограф Наталя Рогуля), а також вихованці Дитячого будинку сімейного типу, яким опікуються сестри-служебниці. Свою лепту внесла у святкування і вчитель трудового навчання Леся Заяць, яка навчала і творила разом з дітьми найчарівніші писанки, прикрасивши ними і Свято гаївок, і Вознесенську та Миколаївську церкви.
Ведучі великоднього дійства – директор НВК Ярина Сухецька та вчитель Марія Леськів вітали з Воскресінням Христовим учнів і батьків, колег, братів і сестер, священнослужителів та усіх людей. Подякували за підтримання і продовження хорошої традиції ігумену Золочівського монастиря о. Августину Шоп’яку.

І полинуло у світ:
З надією і вірою єдина
Любов задля спасіння – над усе!
Христос Воскрес! Ти, чуєш, Україно!
Й тебе, воскреслу, він таки спасе!

Галина Мельник
Фото Володимира Тухватшина