Вертепи – «Духовна віднова у Різдві»


Минули не роки, а віки, проте, і трактування самого значення слова «вертеп», як і сутність цього дійства, лише доповнюються та збагачуються, не зважаючи на часи заборон самоідентичності української нації у минулому, двадцятому столітті. У нас, в Україні, на день теперішній про шопку, яселка, як і одночасно печеру, скриньку для вистав, текст лялькової вистави, а також вид театру, чи один з різновидів різдвяної містерії, здавалось би, відомо все. Але кожна релігійна громада готується до різдвяних святкувань по-особливому.
Цьогоріч феєричну містерію у Золочеві (Львівська обл.) біля церкви Святого Миколая, якою опікується Чин Святого Василія Великого, представляли Вертепи наймолодших парафіян храму (діти віком дев’яти-дванадцяти років). І ще раз довели, що вік, чи життєвий досвід у цьому випадку не мають жодного значення. Головне – бажання та вміння втілити в життя обраних героїв.
Оцінювали виступи вертепників золочів’яни та гості міста. І їхній радості не було меж, оскільки свої ролі «на відмінно» виконували, як традиційні учасники різдвяної вистави – Ангел, Коза, Ірод, Воїни, Смерть та Жид, так і нові – Баба з Дідом, Лікар та інші.
Особливе захоплення викликала болюча й актуальна тема сьогодення, тим більше прокоментована Жидом, з чітким харизматичним виразом: «Основними у політиці є дві речі – гроші … і … А далі вже немає значення».
Не обійшлось цього дня і без солодких частувань для усіх учасників святкувань, а також численних віншувань і привітань, котрі лунали і від глядачів дійства.
Натхненник і організатор дитячих Вертепів о. Матей Дзюрбан, ЧСВВ, назвав їхні виступи «Духовною відновою у Різдві».
Звертаючись до талановитих діток та активних поціновувачів різдвяних традицій, закцентував: «Різдвяна зірка і досі супроводжує людей у їхньому житті, надихає на добрі вчинки задля того, щоб світити зорями для інших. Це і буде втіленням отієї найбільшої радості, яку приніс новонароджений Христос».

Галина Мельник
На знімку: колоритний виступ Вертепу біля церкви Святого Миколая у м. Золочеві.
Фото Володимира Тухватшина